Project Description

Contemporary Beachside Re-Ordering and Extension // South Milton Sands, Devon

Our clients were looking for Architects in South Milton, Devon to transform their beachide family home with a contemporary re-ordering and extension.  Little Orchard was transformed in two stages; firstly re-ordering, extending and ‘face lifting’ the existing property and secondly through the erection of a contemporary flat roofed extension to provide additional bedroom and living accommodation.

Working alongside PCA Consulting Engineers and main contractors WM Construction, the ground floor of the main house was transformed into a series of visually connected, semi open plan living spaces, all of which open out onto raised decking areas.  The windows and external doors were replaced with powder coated aluminium units, and the first floor of the house was clad in painted timber cladding boards to acheive a ‘seaside’ aethstic.

The contemporary flat roof extension provides additional bedroom accommodation, as well as a separate living area with it’s own kitchenette.  The central area of the plan where the new flat roof extension meets the original house opens out into a large social space with a full width run of bi-fold doors to create a truly inside / outside experience.  Although the form is different to the main house, the extension uses the same material palette of painted render, cladding boards and powder coated aluminium windows.