Project Description

Our clients were looking for architects in Salcombe to design and oversee the construction of their new family home.

The Lookout is a bespoke new coastal home for a private client overlooking the mouth of the Salcombe Estuary in South Devon. The property features accommodation arranged over two floors, with the living space at first-floor level to maximise views out to sea. The Ground Floor features four bedrooms, bathrooms and utility spaces as well as providing direct access to the private rear garden. The open plan kitchen/dining/living accommodation on the First Floor opens out onto a large balcony terrace and enjoys wonderful views over the mouth of the Salcombe Estuary. The vaulted entrance hall features a beautifully crafted bespoke oak and glass staircase, which appears to be formed from a folded piece of wood.

A broadly traditional form and material palette were combined with contemporary architectural detailing and a high standard of construction and finishing throughout. The choice of materials was influenced by the houses marine setting in order to achieve a low maintenance, robust finish. Powder-coated aluminium windows and external doors were used throughout, and the cladding boards used on the first floor are formed from a ‘through colour’ fibre cement composite. Traditional painted timber cladding would require re-decoration every couple of years in the coastal setting, so the composite boards were selected to reduce the ongoing maintenance requirements.

The practice worked with Main Contractors WM Construction and Chris Wright Consulting Engineers to deliver a high level of design and construction quality. It is always rewarding to have the team’s hard work and skill recognised in the construction community and the Lookout was a Regional Finalist in the 2016 LABC Building Excellence Awards.

If you’re looking for architects in Salcombe to bring your dream home to life, why not get in touch for a free initial consultation at your property or site.