This new housing scheme in North Devon has been submitted for outline planning approval.  The scheme includes 65 new homes, with a mix of 2,3 and 4 bedroom units and includes affordable homes.  New areas of public open space have been created to extend the existing playground to the north of the site.

We enjoy the challenges of a larger housing development

We love working with clients on their homes but enjoy the design challenges that come with a larger housing development.  We’ve designed a number of medium-sized housing developments, however, this 65 unit scheme in Witheridge is our largest project to date.  The site layout is designed around a primary east/west access road, with 4 north-south cul-de-sacs.  The layout ensures that most of the units feature an east/west orientation, which in turn maximises light into the rooms throughout the day.

Houses fronting the main east/west street have been arranged along the southern edge of the road so as to feature south facing gardens.  The collection of buildings to the north of the east/west road has been laid out so as to provide frontages to the areas of public open space and parking. The public spaces, therefore, feel safe and integrated within the development.  Arranging the houses in this way also eliminates north facing gardens.

The proposed site layout responds to the existing urban fabric within the village.  It was important that the scheme reflected the village character in terms of density, housing mix and size.  A variety of detached, semi-detached and terraced homes are included in the proposed layout.  Parking is provided with a mixture of parking courtyards, private drives and garaging.  An important design consideration was to avoid repetition in the layout of the houses and roof designs.  The proposed mix of house types and roof designs results in a varied and interesting street scene.